vorige volgende De bron van de Schelde - 4 juli 2006
Vertrek Tournai
Uur 10:50
Aankomst Valenciennes
Uur 16:00
Weersomstandigheden Hittegolf (+ nachtelijk onweer)
Overnachting Voormalige jeugdherberg LAJ Valenciennes (gesloten sinds april 2006)
Km (dagtotaal) 40
Km (algemeen totaal) 189

Het is een zonovergoten dag! Marco voelt zich ziek van de hitte. Maar we trekken door, met rustpauzes om te drinken, ons af te koelen en te rusten.

De grensovergang met Frankrijk wordt aangegeven door een verlaten hokje van de douane. Een portret zoals je wel eens in de film ziet.

Grensovergang

In Frankrijk is de Schelde soms niet meer te volgen (tenzij af en toe op onverharde wegeltjes die soms in slechte staat zijn). Noodgedwongen trappen we verder over banen en boswegels. Oplettend om niet té ver af te wijken van de Schelde, en argwanend om bij een (ongeziene) splitsing of zijtak niet het verkeerde water te volgen! Enkele keren fietsen we terug om ons te vergewissen. Bovendien kijken we dagelijks uit waar we onze inkopen voor die dag kunnen doen.

Omdat we de dijken niet kunnen volgen, speelt het heuvelachtig landschap - en dan vooral de beklimmingen - ons parten; het is snikheet en de asfalt van de straten plooit open. Marco voelt zich doodziek en kruipt tegen de verhitte gevel van een rijhuis. Bovenaan de straat hadden we een camping geplot! De laatste loodjes... denken we...

De camping bestaat niet meer. We worden doorverwezen naar een andere. Een dipje kondigt zich aan maar Nin laat het zover niet komen! De andere camping is niet zo ver uit de buurt, even een ommetje... Wat we niet konden weten is dat ook daar de campingeigenaars de boeken en het hek gesloten hebben. Zelfs voor één overnachting kan het niet! Marco raakt uitgeput. Nin bestudeert de kaart. Onweerswolken nemen toe. Ze neemt een besluit: zuidwest bergaf, het park van Vallenciennes door en op naar de Jeugdherg van Vallenciennes! Zowel de bergaf, als de koelte van de bomen in het park, zullen ons deugd doen! Bovendien vinden we een bedje in de Jeugdherg een goed idee, rekening houdend met het onweer dat zich begint aan te kondigen en waarschijnlijk deze nacht zal losbarsten. De tent moet dan niet opgesteld worden. We kunnen terug lachen!

Dat onze rit door het park zou verlopen als een mountainbikeparcours, konden we niet verwachten. We reden zelfs door water. Maar ook dat hoort erbij! :)

Park Valenciennes

Na even zoeken en vragen vinden we de Jeugdherberg aan de rand van de stad. Verstopt in een park. Enig!

De jeugdherberg

Maar ook hier stokte onze vreugde bij het lezen van een bericht aan de ingang van de Jeugdherberg: "AVIS L'Auberge de Jeunesse ne functionnera plus en tant que telle a partir du 1ste avril 2006" ...

Met de moed in onze schoenen stapten we toch binnen met de bedoeling naar het hoe, wat, waar en waarom?! Een gastvrij iemand verwelkomde ons! :) Later bleek hij de verantwoordelijke van de LAJ te zijn. Indien we beloofden, zodra we ons geïnstalleerd hadden op de bovenverdieping in de meisjesvleugel, met hem een stevige pint van het streekbier te komen pakken, mochten we erin! Tijdens het gesprek bleek dat we beiden niet aan te zien waren... :) De man bleek medelijden te hebben, daarom had hij ons in de gesloten jeugdherberg binnengelaten.

De keuken van de jeugdherberg

In de keuken maakten we ons eten klaar, tot we er uit gehaald werden door een kleine groep mensen, om met hen het glas te heffen. Zij hadden een reunie georganiseerd voor één of andere club, maar toen er niemand op afkwam dan de organisatoren zelf, moesten wij hen helpen om de drank en de hapjes op te krijgen.

Nadat deze bezoekers naar huis gegaan waren, deelden wij de jeugdherberg met slechts één logeerder, een unif student. Voor hem bleek de gesloten LAJ zijn kot te zijn. In ruil voor een gratis kot, zorgde hij er voor dat het gebouw niet leeg zou staan.

We zochten onze bijeengeschoven bedden op; moe, voldaan en lieten de raam open... buiten onweerde het dat het kraakte!

               De bron van de Schelde - 4 juli 2006
vorige volgende omhoog in deze pagina pagina aangepast op 19/05/2008